Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com

zaza zehra | Tuesday, March 31, 2015 | 9Comments |

Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com | Seronok kan kalau orang pandai masak dan memang minat memasak. Saya kalau bab masak memang kurang pandai sangat. Tapi biasa saya cuba-cuba juga la masak-masak. Sekarang ni mudah, google je bermacam-macam resepi ada.

Dan anda nak tahu tak ada satu laman web komuniti baru saya temui..sangat-sangat menarik tau.. sambil anda masak, anda boleh kongsikan resepi dan jana pendapatan sekali. Menarik kan? Teruja tak kalau sambil kongsi resepi, anda dapat duit..? tentulah syok kan...bukan saja boleh buat duit, anda juga berpeluang untuk memenangi hadiah iPhone 6 Plus dan wang tunai tau..


Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com


Laman web yang saya maksudkan adalah Letsmasak.com. Mesti hati anda rasa tak sabar nak tahu macam mana nak sertai dan menang hadiah tersebut kan...




Baiklah, mari saya tunjukkan cara untuk menyertai contest ini dan seterusnya menjana pendapatan. Apa yang perlu anda buat adalah :

1. Mendaftarkan diri di Letsmasak.com
2. Selepas daftar, buka dashboard dan lihat disebelah sidebar kanan anda. Disitu terdapat progress yang perlu anda lakukan. Anda perlu mencapai sekurangnya 50% progress.


Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com
Progress yang perlu anda lakukan. 

*Untuk Avatar, Cover dan Description anda perlu ke 'dasboard' dan pilih edit profile


3. Buat satu artikel review di blog tentang Letsmasak.com dan submit artikel tersebut
4. Kemudian anda perlu mendapatkan seramai mungkin ahli di bawah anda. Gunakan refferal link yang boleh didapati di ruangan bawah sekali


Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com

atau di sini

Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com


5. Ahli yang berdaftar pula perlu mencapai progress sebanyak 20% dan sekiranya ahli anda ada yang mencapai 50%, anda akan mendapat 50 point LM.


Menangi iPhone 6 Plus Dan Wang Tunai Di LetsMasak.Com
Cara Dapatkan Point LM


* Point yang anda kumpul boleh ditebus kepada wang tunai


6. Seterusnya rajin-rajinkan lah diri mengajak rakan-rakan. Pastikan rakan yang berdaftar tu pengguna yang aktif.

Anda pun rajin-rajinkan juga lah kongsi resepi dan ulangi cara-cara nak dapatkan point tersebut. Lagi banyak point anda dapat, lagi banyak anda boleh dapatkan duit. Lagi banyak anda mendapatkan rakan yang berdaftar di bawah anda, lagi tinggi peluang anda untuk memenangi iPhone Plus 6 dan wang tunai.

Lumayan kan? Alah...kalau faham betul-betul sebenarnya mudah je..Jadi jangan lepaskan peluang anda. Untuk berjaya dalam sesuatu perkara jangan berputus asa.

Jangan lupa daftarkan diri anda segera di Letsmasak.com. Selamat mencuba dan semoga anda berjaya.

Contest ini dianjurkan oleh LetsMasak.com dan disokong bersama Kelab Komuniti Hai Blogger! http://www.haiblogger.com




Kerabu Pucuk Bunga Betik

zaza zehra | Thursday, March 05, 2015 | 0Comments |

Alahai...sedap betul bila dapat jamah dengan nasi..Menjadi kegemaran mak dan ayah. Mula-mula dulu pelik jugak tengok. terbayang pahit-pahitnya. Tapi bila dah rasa sendiri, tak ada la pahit mana..dan sedap sangat..Cuma kerabu ni tak boleh simpan lama sebab cepat sangat basi. 

Kerabu Pucuk Bunga Betik, kerabu bunga betik, resepi kerabu bunga betik

Memadangkan saya suka kongsi apa yang saya suka makan, kali ni nak kongsi pulak resepi nak buat Kerabu Pucuk Bunga Petik..jom main  masak-masak kat dapur..

Kerabu Pucuk Bunga Betik, kerabu bunga betik, resepi kerabu bunga betik

Pertama sekali adalah menyediakan bahan-bahan nak buatnya. Bahan-bahannya pun simple je..

Bahan-Bahan :

Pucuk dan Bunga Betik - 1 Mangkuk
Kerisik - 2 Sudu Besar
Bawang Besar - Sebiji
Limau Nipis - 2 biji
Belacan - 1/2 Inci
Cili Merah Besar - 5 Biji
Asam Jawa - 1 Sudu Teh
Ikan Kembung ( direbus ) - 2 Ekor
Garam Dan Gula Secukup Rasa
Cili Padi - 5 biji

Cara Buat :

1. Rebuskan pucuk dan bunga betik dengan garam. Biar sehingga mendidih dan menjadi lembut
2. Kemudian tumbuk cili padi,belacan, cili merah dan asam jawa. Gaulkan dengan kerisik. Tambahkan sedikit garam dan gula mengikut citarasa
3. Ambil isi ikan yang telah direbus dan gaulkan bersama bahan yang telah ditumbuk tadi
4. Akhir sekali gaul bahan tersebut bersama pucuk dan bunga petik. Gaul sekali dengan bawang besar yang telah dihiris.
5. Perahkan limau nipis untuk menyedapkan lagi kerabu. Siap untuk dihidangkan.


Ini je cara simple.. bila makan dengan nasi, memang bertambah-tambah la nak makan. Tip untuk mrngurangkan rasa pahit tu ketika merebus pucuk bunga betik tu, letak 2 keping asam keping.

Boleh la lepas ni cuba-cuba kan..dan selamat menjamu selera...


Laksa Lemak Menu Petang Bersama Keluarga

zaza zehra | Thursday, March 05, 2015 | 8Comments |
Laksa Lemak Menu Petang Bersama Keluarga | Kebetulan abang dan kakak ipar balik, Jadi mak pun masak lah laksa lemak kegemaran abang. Saya pun sama hantu laksa juga. Kalau dah hantu laksa tu, bermangkuk-mangkuk tambah. Selalu beli laksa asam je  hari-hari kat pak cik jual roti

Kali ni makan laksa lemak pula. Semestinya di masak oleh mak. Saya tukang rebus ikan je dengan sagat timun..hehe..lepas tu melantak! haha.. ok la kan..bantu juga mak buat laksa..mehmeh

Laksa Lemak Menu Petang Bersama Keluarga

Saya tak lah tahu sangat nak masak..tapi nak share jugak resepi mudah buat laksa lemak ni..Kalau buat mesti jadi masak cuma kena pandai sedapkan kuah dia tu..untuk yang nak belajar cuba-cuba macam saya..boleh la try dan error kan..


Laksa Lemak Menu Petang Bersama Keluarga


BAHAN-BAHAN 

  • Sekilo ikan selayang ( direbus dalam air, letak sedikit garam dan 3 keping asam keping ) kemudian asing kan isi dengan tulang
  • 2 biji kelapa - ambil santannya
  • 10 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 1 sudu lada hitam
  • Setengah inci halia
  • 3 keping Asam keping 
  • Garam

CARA MASAK

  • Kisar isi ikan, bawang merah, bawang putih dan halia kemudian masukkan ke dalam periuk
  • Masukkan santan 
  • Tumbuk lada hitam dan masukkan ke dalam santan
  • Ambil asam keping yang digunakan untuk merebus ikan tadi masukkan ke dalam periuk berisi santan tersebut
  • Kemudian masak dalam api sederhana. Masukkan garam secukup rasa.
  • Kacau sentiasa dan masak sehingga mendidih. Siap untuk dihidangkan

Hidangan boleh la dimakan dengan ulam-ulam. Saya biasa letak timun je.. lain-lain macam kacang panjang, tauge atau ulam-ulam yang korang rasa nak letak....nak pedas sikit letak sambal cili..

Mudah kan?


Ini resepi simple cara saya lah....melantak dengan family di kala petang hari dengan ais sirap dan ais milo.. kenyang! Alhamdulillah