letsmasakbeli alquran rumi


09 February 2016

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir. Hari cuti sabtu ahad zaza memang tak buat apa kat rumah.. makan tidur makan tidur je.. Sekali sekala if bosan tu zaza akan ajak anak buah ke kedai lepak makan abc je.. Tapi cuti baru ni.. seronoknya rasa sebab.....tak rancang pun tapi Allah temukan zaza dengan rakan masa zaman study dulu...9 tahun tak berjumpa.. contact pun just kat facebook itu pun jarang sangat... Zaza panggil K.Shila.. 9 tahun lalu zaza dah pernah sekali datang rumah K.Shila kat Kampung Bayai Lama, Batu Kikir...dan baru ni.. berpeluang sekali lagi ke sana..

Masuk Kampung Bayai Lama ni macam hutan sikit..jauh ke dalam nak sampai rumah K.Shila.. but kawasan macam tu best sangat... sory zaza lupa nak snap sekitar kawasan Kampung tu.. 2 hari 1 malam zaza kat sana.. 

Hari first ikut K.Shila dan family pergi pasaraya dan teman ikut pergi ke butik pengantin sebab adik K.Shila, si Alang nak kahwin...sempat jugak la zaza tinjau baju kahwin..kot nanti turn zaza pulak...mehmeh

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Time kenduri...sedap-sedap menu... with K.Sally

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Teman K.Shila dan family shopping pasaraya...

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Tinjau-tinjauh baju kahwin zaza.... ehhh si Alang la... :p


Hari kedua K.Shila dan family bawa zaza pergi ke majlis kenduri tunang rakannya di Felda Pasoh dan kahwin di Jelebu. So first time jugak la zaza datang Felda Pasoh dan Jelebu tu..sebenarnya dah lama kempunan nasi kenduri...tak sangka pulak sekali dua majlis dapat merasa lauk-lauk kenduri...sedap-sedapppp....kenyang perut..thanks sangat K.Shila dan family...  


Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
With K.Sally..kakak K.Shila.... yang baik dan best giler... sporting

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Dari kiri K.Shila with anaknya...K.Sally, Alang dan me la... ;p

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
With pengantin di Majlis pertunangan...

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Dalam pasaraya...sempat lagi selfie with K.Shila.. 9 tahun tak berjumpa..dah ada anak sorang dah...

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
With Alang... adik K.Shila..baru je bertunang... tak lama lagi bakal mendirikan rumahtangga...

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Amboi kusyuk K.Sally makan... yang depan baju hitam tu suami K.Sally, A.Zam dan anaknya.. lupa dah nama..Zara kot...hehe..

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Sebelum pi kenduri..

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Ambil berkat.. mohon doa moga lepas ni bertemu jodoh pulak...

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Jeram... tak bukak pulak hari ni...lagi pun musim hujan.. dulu zaza pernah ke sini 9 tahun lalu... K.Shila dan family bawa.. memang meriah giler tempat... serius rindu sangat...rasa nak mandi je kat sini lagi...

Bermalam Di Kampung Bayai Lama Batu Kikir
Halaman kampung K.Shila dan family...tenang suasana..rindu pulak rasa...

Lepas majlis kenduri.. K.Shila beransur pulang ke tempatnya..berpisah la zaza dengan K.Shila..dan zaza pulak ikut K.Sally dan Alang balik semula ke Kg Bayai Lama..sempat la singgah pergi tengok Jeram.. tapi sayang... pintu pagar berkunci pulak... agaknya musim-musim hujan tu tutup... tak apa la next time ada lagi..boleh pergi..

Malam selepas magrib baru la zaza gerak balik ke tempat zaza... 2 hari satu malam bersama K.Shila dan family terasa sekejap sangat.. tapi mujurlah tempat zaza dengan Kampung Bayai Lama tak jauh mana...harap nanti ada masa free dapat datang lagi.. nak pi mandi jeram pulak... ;p thanks again K.Shila.. K.Sally, Alang, A.Zam, Mak Cik,  Pakcik dan Kakak kepada Mak K.Shila atas layanan korang semua..semoga kita bertemu lagi okeyyy... salam sayang dari Zaza... muahhh



30 January 2016

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan. Dah lama nak pakai contact lens tapi perasaan takut tu sentiasa meneyelubungi...tambah pulak bila banyak kes-kes mata rosak..hampir buta kerana lens.. bagi orang yang rabun.. tentu terdetik dalam hati nak sangat bebas dari pakai spek.. macam tu la perasaan zaza... nak sangat tengok dunia tanpa spek.. maklumlah nak buat lasik agak mahal.. lagi pula power mata zaza agak tinggi.. sebelah je 5.50 dan sebelah lagi pun 5.50...so kos nya memang sangat mahal... memang tak mampu...

Akhirnya...apa yang zaza takut selama ni berjaya zaza atasi...nah gambar zaza dengan contact lens.. macam mana??

So macam mana zaza berjaya atasi ketakutan tu?  Sebab ada yang kata akan pedih..sampai nak nangis-nangis.. lagi la buat zaza bertambah takut nak cuba...

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...
Cakkk...hari ke tiga pakai...

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...
hari kedua...


First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...
Semangat rasa bila dah berjaya pakai...

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...
Hari pertama.. berair juga mata...

Zaza dah beli contact lens ni dah sebulan..tapi zaza buat pekasam je..tersimpan...sampai la datang semangat nak cuba... berkali-kali juga cuba nak masuk tapi still tak berjaya...takut..takut nak rasa pedih..

Zaza cakap dalam hati..kalau tak masuk juga kali ni..sampai bila-bila la zaza tak boleh pakai...bila ramai kawan bagi semangat untuk cuba.. then bila tengok artis-artis pakai.. zaza pun cakap dalam hati yang zaza boleh... orang lain boleh...kenapa zaza tak?

Akhirnya zaza nekad jugak..mesti cuba..first apa yang zaza buat adalah cuba oles-oleskan kanta tu ke anak mata..tak rasa sakit or pedih pun..last nya...wowww..macam tak percaya zaza berjaya masukkan... dan serius tak ada rasa sakit atau pedih pun.. tapi berair sikit mata..

Zaza pakai time nak pergi work je.. kalau hari cuti pakai spek je.. now rasa seronok terasa seolah mata ni tak rabun pun..

Bila dah pakai lens ni..kena la jaga sebaiknya.. thanks buat rakan-rakan yang banyak bagi tip penjagaan lens...

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...

First Time Pakai Contact Lens Dan Ia Menakutkan...

Ok...zaza pakai lens dari Bionics Color Touch..lens ni jenis lembut.. mulanya zaza nak pilih warna ungu..maklumlah zaza agak gila juga dengan warna ungu..tapi habis stock la pulak.. akhirnya kedai yang suggest kan warna ni.. Gray Mystics... kelabu-kelabu perang...dan ramai jugak yang bertanya tentang warna lens tu...rakan dan bos cakap cantik..

So korang boleh la try warna ni...oh ye..if korang ada pengalaman share la dengan zaza okeyy...muahh